sumber: portalmalaysia.com

Cara Memohon Secara Online Rumah Mesra Rakyat RMR SPNB 2020

Rumah Mesra Rakyat RMR 2020 SPNB

Rumah MESRA Rakyat (RMR) adalah salah satu inisiatif kerajaan dalam membina perumahan mampu milik untuk rakyat Malaysia. Tujuan inisiatif ini adalah untuk membantu golongan berpendapatan rendah seperti nelayan, petani dan bahkan keluarga miskin yang tinggal di rumah yang bobrok atau miskin tetapi memiliki tanah untuk membina rumah yang ideal dan selesa.

Kerajaan benar-benar berminat dan serius mengenai keperluan membina rumah RMR pada masa akan datang. Kerajaan baru-baru ini memperuntukkan RM243 juta untuk membina 2,983 unit ROM mesra rakyat di seluruh negara pada tahun 2020 dengan mengutamakan senarai menunggu sedia ada untuk aplikasi RMR.

Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB) adalah organisasi yang bertanggungjawab untuk menyelaraskan aplikasi RMR. SPNB ditubuhkan untuk menyediakan perumahan yang berkualiti, lestari dan berpatutan untuk setiap keluarga di Malaysia selaras dengan Dasar Perumahan Negara. Kini, SPNB berada di bawah pentadbiran Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT).

Syarat Kemasukan Program Rumah Mesra Rakyat

1-Warganegara Malaysia
2-Pemohon mestilah berumur 18 tahun ke atas
3-Pendapatan bulanan untuk seisi rumah tidak melebihi RM3,000
4-Pemohon dan pasangan tidak memiliki kediaman mereka yang lapang / tidak lengkap
5-Tanah / laman web ini senang dan bebas dari beban di atasnya. Sekiranya pemohon bukan pemilik tanah, maka pemohon mesti mendapatkan kebenaran dari pemilik tanah
6-Luas tanah tidak kurang dari 3600 kilometer sesaat (tertakluk pada reka bentuk)
7-Tertakluk kepada peruntukan kewangan