Adakah selamat membiarkan iPhone saya terpasang / cas pada waktu malam?

Ini tidak buruk. Ia sebenarnya disyorkan. Apple mengesyorkan agar, untuk memanjangkan hayat bateri peranti mudah alih anda, anda membiarkannya di pengecas pada setiap peluang yang anda ada. Sepanjang malam semasa anda tidur, di dalam kereta semasa anda memandu, di meja anda semasa anda bekerja, semuanya adalah contoh di mana telefon anda harus berada di pengecas jika boleh.

Semua telefon pintar dan peranti elektronik lain yang menggunakan teknologi bateri lithium-ion lithium-polymer mempunyai pengecas pintar yang terpasang di dalam telefon atau peranti. Pengecas pintar ini bertanggungjawab untuk memastikan hayat bateri maksimum. Setelah bateri mencapai tahap pengisian yang mencukupi, pengecasan akan berhenti. Peranti akan beroperasi daripada bekalan kuasa dan bukannya bateri. Hanya apabila kuasa bekalan dikeluarkan, atau jika pengecas pintar memutuskan untuk memasuki mod pengecasan tanpa lemak, bateri akan digunakan untuk menggunakan tenaga yang sangat sedikit dan kemudian dicas semula.

Tujuan kitaran ini adalah untuk memastikan bahawa bateri tidak kekal pada 100% pengisian penuh untuk jangka masa yang cukup lama. Ia juga memastikan bahawa bateri tidak dicas secara kekal yang menghasilkan haba. Sebilangan telefon bimbit yang lebih murah tidak mempunyai langkah keselamatan dan bateri mengakibatkan kepanasan. Sistem dengan litar keselamatan yang betul, seperti iPhone, tidak perlu risau.

tldr; Pastikan iPhone anda di pengecas selama mungkin untuk meningkatkan jangka hayat bateri anda.